Algemene Informatie Texel

Zon, zee en schapen. Vooral veel schapen. Dat is de beeldvorming over het grootste Waddeneiland. Eenmaal op Texel blijkt Neerlands grootste Waddeneiland boordevol attracties te zijn. Texel heeft ca. 13.000 inwoners, die verspreid over zeven dorpen wonen.

Den Burg is de centrumplaats met winkels, bioscoop en gemeentehuis. Elke maandagochtend is er markt in het centrum.

Den Hoorn, het zuidelijkste dorp van Texel, ligt aan de rand van een uitgestrekt duingebied en is in het voorjaar omringd door bloeiende bollenvelden.

De badplaats op Texel heet De Koog, direct aan zee gelegen een ideaal voor vele vakantiegangers. U kunt er lekker winkelen en daarna uitrusten op één van de vele terrassen.

Oosterend is een pittoresk dorpje met mooie historische, zorgvuldig gerestaureerde huisjes. Verken het dorp al wandelend of fietsend, want het stratenpatroon is niet berekend op het moderne autoverkeer.

In Oudeschild trekt vooral de altijd levende haven de aandacht. De moderne Texelse kottervloot ligt er in het weekend afgemeerd. Bij de binnenkomst van de kotters op vrijdag heerst een gezellige bedrijvigheid.

De Cocksdorp is het jongste dorp. De entree van het dorp is heel bijzonder; de takken van de bomen aan weerszijden van de Molenlaan zijn zodanig naar elkaar gegroeid, dat ze als het ware een tunnel tot het dorp vormen.

Niet ver van Den Burg ligt het kleine dorp De Waal. In dit knusse dorp vindt u vele mooie oude huizen en boerderijen.

Wie Texel zegt, denkt aan schapen. Ze zijn in duizendtallen aanwezig, in het voorjaar uitgebreid met nog eens vele duizenden lammeren. Van de schapenwol worden onder meer de beroemde dekbedden gemaakt. Behalve schapen zijn er ook duizenden koeien op Texel in de wei.

De totale oppervlakte van Texel is 58.704 ha. Het overgrote gedeelte is water, nl. 42.050 ha. Buitenwater en 328 ha. Binnenwater. Aan land blijft dan 16.328 ha. over. De lengte van het eiland is ruim 20 kilometer en de gemiddelde breedte ruim 8 kilometer. De variatie in het Texelse landschap is groot.

Het verschillende gebruik van de gronden met de afwisseling van duinen, bossen, heuvelachtig landschap en polderland geeft Nederland in het klein weer. Dit wordt nog versterkt door de vele natuurterreinen tussen het cultuurlandschap. ± 13.000 Inwoners bevolken het eiland en hiervan horen 3.500 inwoners tot de beroepsbevolking. Van deze beroepsbevolking zijn er 575 of 17% werkzaam in de landbouw.

Van de Texelse natuurgebieden zijn de Slufter en De Muy de bekendste. De Slufter is ontstaan bij een duindoorbraak in 1858 en staat nog steeds in open verbinding met de zee. Bij vloed dringt het zoute zeewater tot diep in de duinen door.

Texel kunt u het best wandelend of per fiets verkennen. Er zijn vele voorzieningen voor fietsers en wandelaars. Er is alleen al ruim 135 kilometer fietspad, veelal gescheiden van de weg. Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele rustige weggetjes, die uitermate geschikt zijn voor een fietstocht. U kunt uw eigen fiets meenemen, maar op Texel zijn ook voldoende huurfietsen beschikbaar. De diverse verhuurders vindt u verspreid over het eiland. Bij sommige verhuurders kunt u tevens tandems, mountain bikes, fietsen met hulpmotor en brommers huren.

In de VVV-uitgave "Fietsen- en Wandelroutes" vindt u diverse beschrijvingen voor een mooie fiets- of wandeltocht. Daarnaast zijn fietsroutes rond de thema's: Natuur (Thijsseroute), VOC, Kunst en Rijkswaterstaat verkrijgbaar. Voor lange-afstandswandelaars is het 80 kilometer lange Texelpad bewegwijzerd.

De 5 Texelse musea ( Luchtvaart Museum, Agrarisch en Wagenmuseum, EcoMare, Oudheidskamer en Maritiem en Juttersmuseum) kunnen voordelig bezocht worden met de Combikaart. Deze kaart is verkrijgbaar bij de musea en het VVV-kantoor in Den Burg.

Als u naar Texel komt, kunt u even bij de T.E.S.O. kijken voor de dienstregeling en de tarieven van de veerboten. Bij Texeltours kunt uterecht voor bus- en of taxivervoer over het eiland Texel. Voor meer informatie: www.texeltours.nl